Participarea copiilor în procesul de luare a deciziilor care îi privesc, la nivelul instituțiilor publice

Colega noastră, avocat Diana David este coautor al Studiului

”Participarea copiilor în procesul de luare a deciziilor care îi privesc, la nivelul instituțiilor publice – Analiza cadrului legislativ național și modele de bune practici”, proiect susținut de World Vision Romania, în contextul activității de advocacy derulate de organizație în beneficiul copiilor. Co-autor al Studiului este și doamna Lector universitar doctor Éva László.

 

Studiul realizează o analiză a cadrului legislativ ce vizează implicarea si participarea copiilor în procesul de luare a deciziilor care le impactează viața, la nivelul instituțiilor publice, de la nivel local și central în țara noastră.

 

În România, 1 din 2 copii nu este implicat de adulți în luarea unei decizii. Mai mult de jumătate (54%) dintre copii declară că nu au fost consultați nici măcar o dată cu privire la deciziile luate în timpul pandemiei cu privire la educație: școala online, vacanțe și contextul educațional general. 27% dintre copii au devenit indiferenţi cu privire la participarea la luarea deciziilor.

 

Ne propunem să participăm activ în cât mai multe proiecte care urmăresc asigurarea unei bune educații juridice, care încurajează o abordare pluridisciplinară a noțiunii de ”drepturi personale” și care promovează creșterea nivelului de încredere în opiniile și deciziile liderilor de mâine, copiii de azi.

 

Inițiativa face parte din proiectul „Young Leaders Speak out for European Values”, finanțat de Parlamentul European.

 

Găsiți Studiul pe blogul Fundației World Vision România:

https://lnkd.in/e_gvFK3Y